Ga verder naar de inhoud

Op reis naar Parijs

30 september 2024 09:30 - 02 oktober 2024 18:00
Parijs

Van 30 september tot 2 oktober trekken we met een groep sociaal ondernemende en innoverende zielen naar Parijs. We bezoeken er verschillende sociaal ondernemingen én maken tijd vrij voor elkaar. Zo wordt deze community trip een uitgelezen kans om te netwerken om nadien boordevol inspiratie naar huis te keren.

Op reis naar Parijs

Van 30 september tot 2 oktober trekken we met een groep sociaal ondernemende en innoverende zielen naar Parijs. We bezoeken er verschillende sociaal ondernemers, er is uitwisseling met diverse Franse organisaties en er is vooral ook veel tijd om te verbinden met je mede-reizigers (sociaal ondernemers of mensen die gewoon erg graag bij sociaal ondernemers vertoeven). Logeren doen we in hartje Parijs en dankzij de bus waar we mee reizen zullen we ook enkele bezoeken rondom de stad kunnen doen. Een uitgelezen kans om te netwerken en om boordevol inspiratie (of beter: inspiration deluxe) naar huis terug te keren.

Dit mag je van de trip verwachten:

Onze bus biedt plaats aan 45 mensen. Eens in Parijs zullen we vaak in kleine groepjes opsplitsen om je maximaal de kans te geven inzichten van onze zuiderburen te absorberen. Je kan tot 4 organisaties bezoeken, er is telkens keuze uit een sociaal-sportieve praktijk, een meer mensgerichte innovatie of een praktijk met focus op circulariteit/duurzaamheid. Dineren doen we de eerste avond samen. De tweede avond ben je vrij om ofwel met andere deelnemers op pad te gaan, of alleen langs de Seine te flaneren of…

Programma

Maandag 30 september:

  • Voormiddag: Vertrek met touringcar uit Brussel. We voorzien een lunchpakket voor je.
  • Aankomst in Parijs. Check-in in hotel La Residence Internationale de Paris
  • Namiddag: keuze uit een bezoek aan een organisatie of een fietstocht door Parijs.
  • Avond: diner in een Parijse sociale onderneming.

Dinsdag 1 oktober:

  • Voormiddag: keuze uit 3 bezoeken aan sociaal ondernemingen
  • Gezamenlijke lunch op een inspirerende plek
  • Namiddag: keuze uit 3 bezoeken aan sociaal ondernemingen
  • Avond: Parijs zoals jij het wil beleven

Woensdag 2 oktober:

  • Voormiddag: keuze uit 3 bezoeken aan sociaal ondernemingen
  • Lunch op een inspirerende locatie boven Parijs + bezoek aan sociaal onderneming
  • 18u: ten laatste terug in Brussel

Bezoeken sociaal ondernemingen

Hieronder vind je een lijst met al bevestigde bezoeken aan sociaal ondernemingen in Parijs. Deze lijst wordt stelselmatig aangevuld:

Meet my mama

Meet my mama

Wat doen ze?

Een traiteurdienst waar moeders van over de hele wereld worden opgeleid in professionele keukenskills en ondernemerschap. Zo zorgt Meet my mama dat vrouwen zelf hun leven in handen kunnen nemen. De MAMA-academy voorziet de opleiding en samen baten ze een traiteurdienst uit met wereldkeuken in Parijs en Marseille. Eens mama’s zelf hun droom in de wereld willen zetten, ondersteunt Meet my mama hen op alle fronten in het ondernemerschap.

Waarom willen we ze bezoeken?

De manier waarop zij vrouwen in hun kracht zetten op grote schaal kwalitatieve traiteurdiensten aanbieden is interessant. Hoe verloopt de opschaling? Hoe wordt opleiding met effectieve service gecombineerd?

Simplon

Simplon

Wat doen ze?

De kern van het project van Simplon.co: digitale technologie als hefboom voor inclusie, integratie en werkgelegenheid, maar ook als katalysator voor diversiteit en sociale innovatie. Simplon.co steekt daarom zijn energie in het opnemen van specifieke groepen (mensen met een handicap, vluchtelingen, vrouwen, jongeren zonder kwalificaties, nieuwkomers, enz.) in Simplon-opleidingen, terwijl het zoveel mogelijk gender, leeftijd en sociale en geografische diversiteit aanmoedigt.

Naast het bevorderen van een sociale mix binnen haar gratis trainingsprogramma's, richt Simplon zich specifiek op bepaalde groepen met een afstand tot de arbeidsmarkt en beperkte digitale geletterdheid.

Waarom willen we ze bezoeken?

Klinkt dit verhaal bekend? Inderdaad, de bloeiende Belgische organisatie BeCode is een zusterorganisatie van Simplon. Sinds hun start in 2013 groeide Simplon razendsnel door in binnen- en buitenland. We zullen tijdens ons bezoek het dan ook heel specifiek hebben over hun schalingsstrategie.

Momartre

Mom'artre

Wat doen ze?

Naschoolse opvang waarin artistieke ontwikkeling centraal staat in 3 regio’s in Frankrijk, waaronder Parijs. Mom’artre is actief in wijken met veel kwetsbare gezinnen. Vanuit de vaststelling dat eenoudergezinnen en andere kwetsbare gezinnen moeilijk toegang hebben tot kwalitatieve naschoolse opvang en al zeker met de mogelijkheid om je artistiek te ontplooien ontstond Mom’artre. Dit blijkt veelal te duur te zijn voor mensen in een kwetsbare situatie. Vandaag zet Mom’artre in op 3 zaken:

  • betaalbare naschoolse opvang waarbij artistieke en culturele ontplooiing de basis is.
  • artistieke opleidingen binnen school- en werkcontext
  • hartelijke buurtplekken voor alle bewoners uit de wijk. Zo bouwen ze aan hechte netwerken in de buurt waarin bewoners elkaar sociale steun verlenen.

Waarom willen we ze bezoeken?

Artistieke ontwikkeling als insteek bij de naschoolse opvang in kwetsbare contexten is boeiend. Benieuwd hoe ze de doelgroepen bereiken en hoe ze dit duurzaam betaalbaar kunnen realiseren.

Le recho

Le Recho

Wat doen ze?

La Table du RECHO is een humanistische traiteurdienst, die sinds 2019 vluchtelingen opleidt als kok. Naast een bloeiend eigen restaurant maximaliseert Le Recho op verschillende hun impact. Zo organiseren ze solidaire tafels in de eigen zaak waardoor ook mensen met een beperkter budget mee aan tafel kunnen schuiven. Ze nodigen regelmatig topchefs uit om tijdens ‘Open Tafels’ in interactie met de vluchtelingenchefs tot wederzijdse inspiratie te komen. En ze komen vooral veel naar buiten! Met een eigen foodtruck zijn ze aanwezig op grote events en buurtfeesten en stimuleren ze interculturele ontmoeten.

Waarom willen we ze bezoeken?

De eerste avond van onze reis laten we ons culinair verwennen door de vluchtelingenchefs van Le Recho. We voorzien ook tijd om in gesprek te gaan over de manier waarop Le Recho op een brede manier bewustzijn verhoogt rond de vluchtelingenproblematiek.

Cravate social

La cravate solidaire

Wat doen ze?

La cravate solidaire vecht tegen discriminatie bij aanwervingsbeleid. Ze ondersteunen mensen in een kwetsbare positie in hun sollicitatie. Ze geven hun zelfvertrouwen een boost door imago-coaching, sollicitatietraining en opmaak van een krachtige CV. Ontstaan in hun Parijse ateliers ‘Coup de Pouce' breidt het netwerk zich uit over heel Frankrijk. Er is zelfs een cravate solidaire in Charleroi. In 2023 versterkten ze 12.185 kandidaat-sollicitanten met meer dan 2000 vrijwillige experten.

Waarom willen we ze bezoeken?

De focus die La Cravate Solidaire neemt is interessant. Door te interveniëren op een specifiek moment in de toeleiding naar arbeid kunnen ze hoge kwaliteit bieden en een duidelijk verschil maken. Tijdens het bezoek zullen we inzoomen hoe de organisatie zorgt dat hun visie en werkwijze over alle locaties heen gelijk blijft. Hoe ze ook landelijke gebieden bereiken met mobiele entiteiten. Tot slot zal Amélie meer vertellen over hoe ze HR-experten op vrijwillige basis engageren.

Bekijk hun voorstellingsvideo

Praktische info

Deze uitstap kunnen we je aanbieden aan €395 excl btw.

Dit bedrag omvat:

  • Transport heen-en-terug vanuit Brussel per touringcar
  • 2 nachten verblijf in hotel La Residence Internationale de Paris, ontbijt inbegrepen
  • Diner op de eerste avond
  • Lunchpakket dag 1 + lunch op inspirerende plek op dag 2 en 3
  • De bezoeken aan de organisaties

Heb je vragen over deze community trip? Contacteer kathleen@socialeinnovatiefabriek.be

Inschrijven doe je vóór 5 september via onderstaande link.

Dit was onze community trip van 2023 naar Amsterdam:

Sewf4

Met een bus vol Belgische sociaal innovatoren naar het World Enterprise World Forum in Amsterdam

13 oktober 2023

Zo'n 40 mensen uit ons ecosysteem stapten de bus op voor drie dagen netwerken en inspiratie tanken met innovatoren uit de hele wereld. En het was de max!